1.Mikrofonlar Aranızdaki Mesafe
Mikrofona yakın mesafe de durmak sesin doygunluğu açısından dinleyicide pozitif bir etki bırakacaktır. Fakat bu mesafenin yine gereğinden fazla olmaması gerekiyor. Çok yakın mesafede olan mikrofonda, ses patlamaları ve sesin bozulması gibi durumlar olacaktır. Çamurlu ses dediğimiz kavramda genellikle burada ortaya çıkıyor. Bunu da daha sonradan post prodüksyonla ya da yazılımla düzeltmek oldukça zor bir hal alıyor.
Bu yüzden tavsiye edeceğimiz mikrofon mesafe aralığı, 10- 15 cm’ dir 😊
2.Mikrofonun Konumu
Mikrofon kullanımının farklı yerleşimleri olabilir. Masaüstünde bir mikrofon tutucu kullanıyorsanız mikrofonu çene hizasının biraz altında tutmanız sesin daha kaliteli- doygun olmasını sağlayacaktır.
Eğer masaya tutturulan mikrofonlara sahipseniz mikrofonunuz yukardan çene hizasına çarpacak şekilde yerleştirebilirsiniz.
Mikrofonun kullanım şekli nasıl olursa olsun her durumda patlamalı sesler olacaktır. Sadece doğru konumlandırma bu seslerin tiz çıkmasına engel olacak ve dinleyiciyi rahatsız etmeyecektir.
3.Pop Filtre Kullanımı
Mikrofonun önüne yerleştirdiğiniz pop- filter ses patlamalarını ortadan kalkmasına yardımcı olduğu gibi, mikrofonu ağız sıvılarından koruyarak mikrofonun ömrünü uzatır.
Mikrofon alırken pop- filter edinmenizi de tavsiye ederiz.
4.Ses Seviyesi
Kayıt alırken sesin ne kadar temiz olacağı ses seviyesine bağlıdır. Dengeli bir kayıt için tutarlı bir seviyede kayıt almaya özen gösterin. Aşırı bağırmak sesi daha kaliteli yapmayacaktır. Ayrıca, kayıt alırken istenmeyen seslerin önüne geçmek içinde gerekli önlemleri alın, telefonların sessize alınması, dışardan gelecek sesler için gerekli olanların yapılması, oda gürültüsüne sebep olabilecek her şeyi kapatın.
5.Mikrofonun Etrafındaki Akustik
Mikrofonunuzu koyduğunuz yerin sesleri yansıtmadığından emin olun. Metal, tahta ve cam zeminlerin olduğu yerler sesi yansıtır, sert zeminlerde kullanacaksanız bile yumuşak objelerle bu durumu düzeltmenizi tavsiye ederiz.
Comments