top of page

Podcast Formatları

Podcast Formatını Nasıl Seçersiniz?


Her sezon başında yaptığınız alışverişleri düşünün, size en çok yakıştığına inandığınız kıyafetleri denersiniz, alırsınız ama sezon ortasında bir aksesuarla karşılaşırsınız ve tüm kombini değiştirirsiniz. Bu döngü aylar, mevsimler, yıllar boyunca devam eder gider...

Teşbihte hata olmaz demişler, podcast formatı da aslında bunun gibidir. İlk yola çıktığınızda başladığınız formatın en iyisi olacağına inanırsınız sonra gündem değişir, çevreniz değişir, siz ve yayıncılığınız değişir başladığınız formatı değiştirip podcasting hayatına devam ettiğinizde daha kaliteli içerikler üreteceğinize inanırsınız. Zaten podcast yayını yapacaksanız ya da yeni başladıysanız podcast'in dinamik bir platform olduğunu değişimin üreticiliği artıracağını da bilip cebinize koymanız gerekiyor. O yüzden denemekten korkmayın! Sadece saydığımız sebeplerden dolayı değil, baktınız işler yolunda gitmiyor aradığınızı bulamıyorsunuz belki de sizin için yanlış olan bir yoldasınız bu da olabilir. Tamamen hayır ben oynamıyorum demek yerine başka yollar aramak için bile değiştirebilirsiniz formatı.

Ya da iyi giden bir yayınız var ve çevrenizde konuk alabileceğin insanlar... Şaşırtın dinleyicinizi arada yapılan değişiklikte dinamik bir enerji verir podcastlere. Aslında bu yayıncılığın itici gücüdür biliyor musunuz? Bu dinleyicilerinize dinamik, yenilikçi olduğunuzu gösterir.

Yayından sonra dinleyicilerinizin sosyal medya kanallarından fikrini alın, ne düşündüklerini sorun belki yeni bir yol haritası çıkaracaklar size ve rota yeniden hesaplanacak.

Peki, yola yeni çıktınız ya da çıkmak için hazırlık yapıyorsunuz nasıl bir format seçeceğinizi bilmiyorsunuz. O zaman, en çok seçilen popüler olan formatlar;


1. Solo Podcast Formatı


Sadece siz ve mikrofon deyince kulağa yeni başlamak isteyenler için biraz ürkütücü gelebilir ama solo format sizin kendinize güvendiğinizi ve alanda uzman olduğunuzu gösterir.



2. Co-Hosted Podcast Formatı


Yani bir ortakla, partner ile yapılan formattır. Bu format partnerinize güvenmeniz ve onunla senkronize olmanız anlamına da geliyor aslında. Uygun kayıt zamanlarını tuturmak, ortak zaman yaratmak ve kayıt sırasında karşıklı o ritimi yakalayabiliyor olmanız önemlidir. Eğer böyle bir şansınız varsa iki kişi ile yapacağınız podcast daha canlı bir enerjiye sahip olacaktır.



3. Röportaj Podcast Formatı


Bu format aslında sizin, merakınızı, öğrenme isteğinizi yansıtır ve bu amaçla yola çıktığınızda mikrofondan o enerjiyi dinleyiciye aktarırsınız.

Yayınlara sürekli olarak konuk almanız gerekeceği için bu konuda sıkıntı yaşamayacağınıza inanıyorsanız, trend içerikler ile heyecanlı ve merak uyandırıcı içerikler oluşturabilirsiniz.




4. Yuvarlak Masa Podcast Formatı


Belirli bir süre boyunca, herhangi bir konuyu tartışmak için yayıncı sahibi ya da sahipleri (bir veya daha fazla kişiden de oluşabilir) konu hakkında uzman kişilerle birlikte yayını yapar.

Yayın sahibi yönlendirici görevini üstlenir, soruları sorar ve konu hakkında yönlendirir. Herkes sırayla söz alır ve konu hakkında sohbete katkı da bulunur.

Yuvarlak masa podcastlerine, alanında uzman kişileri ya da tanınmış kişileri davet etmeniz, harika içerikler üretmenize olanak sağlar. Bu yol ayrıca bulduğunuz kategorilerde sizi üst sıralara taşıyan bir güçte olabilir. Yalnız bu formatta konuşmacıların ortak saatlerinin ayarlanması gibi planmanın çok iyi yapılması gerekir.




5. Belgesel Podcast Formatı


Genellikle BBC ya da NatGeo tarzının podcast yayınlarıdır. Belgesel tarzından podcasting yapacaksanız, fazladan prodüksiyon ve hikâye katmanını da işin içine katmanız gerekir. Ekstra olarak, hikâye oluşumuna ses efektleri ve müziklerin girmesi ile birlikte harika bir podcast yayınını ortaya çıkarırsınız. Fakat bunları bir araya getirmek için gereken zaman ve çalışma büyük ölçüde artar. Bu format biraz prodüksyon ve kurgu ağırlıklıdır.




6. Kurgu Podcast Formatı


Youtube ve çeşitli platformlardan aşina olduğumuz sesli kitap formatının kurgusal olanıdır. Yani mevcutta olan bir eserin okunmasından ziyade, hikâye ve kurgu metinin tekrardan yazılıp podcast içeriğine dönüştürülmüş halidir.




Özetle, Podcast dünyasına yeni girmeye hazırlanan çiçeği burnunda bir içerik üreticisi ya da kafasında soru işaretleri olan bir yayıncısınız. Formatta karasız kalıyor ya da formatınızı devşirmek istiyor olabilirsiniz.

Yazı boyunca hangi formatların size nasıl yardımcı olabileceğini açıklamaya çalıştık. Kafanızda ki soru işaretlerini, kafa karışıklığınızı çözmenize yardımcı olabildiysek, podcast dünyasının, yenilikçi, özgür ve dinamik bir dünya olduğunu unutmadan içeriklerinizi bu eksende ürettiğiniz de daha keyifli işler çıkaracağınızdan eminiz :) Siz keyif alırsanız dinleyici de keyif alacaktır unutmayın :)

Süreçlerinizin güzel geçmesi ümidiyle...

Kolay gelsin...



Comments


bottom of page